YUM Interview Questions Answers

YUM Interview Questions

YUM Interview Questions and Answers

Here are all Important Server YUM Interview Questions and Answers.

 

1.What Is Yum Server ?

Answer: The Yellowdog Updater, Modified (yum) is an open-source command-line package-management utility for Linux operating systems using the RPM Package Manager. Though yum has a command-line interface, several other tools provide graphical user interfaces to yum functionality. Yum allows automatic updates, package and dependency management, on RPM-based distributions. Like the Advanced Packaging Tool (APT) from Debian, yum works with software repositories (collections of packages), which can be accessed locally or over a network connection.
Advantages of Yum Server-

  • Automatic resolution of software dependencies. If a package installation or upgrade request is made and requires the installation or upgrade of additional packages, YUM can list these dependencies and prompt the user to install or upgrade them.
  • Command-line and graphical versions. The command-line version can be run on a system with a minimal number of software packages. The graphical versions offer ease-of-use and a user-friendly graphical interface to software management.
  • Multiple software locations at one time. YUM can be configured to look for software packages in more than one location at a time.

 

2.Difference Between YUM and RPM
Answer:

S.NO RPM YUM
1. If we want to install an application(Ex: apache), rpm need to install all the packages required for this application, these packages may vary from 1 rpm to several rpm’s depending on shared rpm packages. Install an application with single command
Ex: yum install httpd
2. RPM package dependencies is bit tough YUM resolves dependencies with ease
3. Batch installation of applications is possible with one command YUM command can install number of applications in one single command
Ex: yum install httpd vsftpd
4. RPM can not handle updated software installation automatically Does YUM install updates of the existing packages by using
yum install upgrade
5. Can not connect to online repositories Can connect to on-line repositories to get latest software before installing the applications

3.How to install packages using yum ?
Answer: yum install package_name

4.How to update the package using yum ?
Answer: yum update package_ name

5.How to search the package in yum ?
Answer: yum search package_name

6.How to remove the package using yum ?
Answer: yum remove package_name

7.How to check the updates for yum repository ?
Answer: yum check-update

8.How to update the yum repo ?
Answer: yum update

9.How to get the package information using yum ?
Answer: yum info package_name

10.How to list the installed packages on Redhat linux using yum  command ?
Answer: yum list installed

yum server interview questions

11.How to know the particular files belongs to which package ?
Answer: yum provides file_path
Ex:
[root@mylinz ~]# yum provides /etc/yum.conf
Loaded plugins: refresh-packagekit, rhnplugin
This system is not registered with RHN.
RHN support will be disabled.
yum-3.2.27-14.el6.noarch : RPM installer/updater
Repo        : local-installation
Matched from:
Filename    : /etc/yum.conf

yum-3.2.27-14.el6.noarch : RPM installer/updater
Repo        : installed

Matched from:
Other       : Provides-match: /etc/yum.conf

12.How to list the enabled repositories ?
Answer: yum repolist

13. Which option is required to assume the answer “yes” to any questions asked during installation of package dependencies for YUM?

 

Answer: The “-y” option is used to assume the answer “yes”.
For Example
yum -y install squid

 

…..Best Of Luck…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *